De Haagse werkelijkheid

Afdrukken
woensdag 04 juli 2012
Heb je als gemeente eindelijk integraal werken ingevoerd, moet je de processen weer uit elkaar trekken omdat Den Haag dat wil. Dat is wat er nu gebeurt met de Wabo en de Regionale Uitvoeringsdiensten (RUD). Tenminste, dat is wat gemeenten zeggen die besluiten om zich niet bij 'hun' RUD aan te sluiten.

De vorming van de RUD's gaat gestaag door. Een aantal gemeenten, zoals Houten en Noordwijk, heeft echter aangegeven dat zij niet van plan is om hun milieutaken aan de RUD over te doen. Ze willen deze overstap alleen maken als de RUD het hele Wabopakket kan overnemen. Ze hebben met de invoering van de Wabo eindelijk een integrale werkzijze in vergunningverlening, toezicht en handhaving gerealiseerd en willen dit nu niet uit elkaar trekken, zo is hun argument. Hebben ze gelijk?

Er is iets raars aan de hand met de RUD-vorming. De regionale uitvoeringsdiensten moeten de door diverse onderzoekscommissies aanbevolen professionaliseringsslag realiseren, die nodig is in de vergunningverlening en -handhaving van complexere milieuvergunningen. Op zich een valide argument. Maar of dat in de vorm moet waarin de RUD's nu worden gegoten? Die is namelijk knap ouderwets: ambtenaren van gemeenten en provincie worden op één plek bij elkaar gezet. Dat zou nu toch ook anders kunnen, want in onze informatiesamenleving kun je heel goed samenwerken zonder dat je fysiek bij elkaar zit. Vraag het maar aan de ambtenaren van Ambtenaar 2.0: mogelijkheden te over en het werk wordt er vaak ook nog leuker en beter van.

Een paar dapperen proberen het wel: er komen drie netwerk RUD's in Nederland, die op een '2.0-manier' gaan samenwerken. Ze krijgen van staatssecretaris Atsma tot de RUD-evaluatie in 2014 de tijd om zich te bewijzen. Als ze onvoldoende functioneren, dan moeten ze alsnog verder in een fysieke organisatie. Een organisatie op basis van de oude vertrouwde WGR, want dat is wat de staatssecretaris graag wil. Hij heeft niet veel vertrouwen in de netwerk RUD's en verbood nieuwe plannen hiervoor. De Haagse werkelijkheid is eigenlijk knap ouderwets.

Marieke Vos is journalist (overheid, milieu, ruimte, ICT), schrijver en incidenteel cartoonist.
www.vosverheldert.nl


© ROM B.V.

ROmagazine - De Haagse werkelijkheid. http://www.romagazine.nl
Template Joomla 1.7 by Wordpress themes free