Mooi gestapeld

Afdrukken
woensdag 13 juni 2012
Gestapelde bouw heeft geen al te best imago. De woonconsument zou er niet van houden, een minderheid van kosmopolitische stedelingen uitgezonderd. Je hoorde dit geluid in de kritiek op het advies van het college van rijksadviseurs, onder leiding van Liesbeth van der Pol, om tachtig procent van de nieuwe woningen in stedelijk gebied te bouwen. Je hoort het ook in herstructureringswijken, waar ontwikkelaars pleiten voor minder appartementen en meer grondgebonden woningen. Soms met succes: in Rotterdam, toch een echte hoogbouwstad zou je zeggen, leidde het tot een flinke aanpassing van de plannen ten gunste van laagbouw.

Ik heb die hoog-versus-laag discussie altijd wat vreemd gevonden. Als een eigen tuin echt doorslaggevend was bij de woningkeuze, dan zou iedere Nederlander groene vingers moeten hebben, en volgens mij valt dat reuze mee. Ik denk dat de afkeer van appartementen voor een groot deel wordt veroorzaakt door de kille uitstraling die veel gestapelde bouw heeft. Je kunt ze overal aanwijzen: de monotone blokkendozen zonder buitenruimte, zonder plint, zonder relatie met de straat en zonder groen. Begrijpelijk dat de huizenzoeker het gevoel krijgt te worden ‘opgehokt’ en uitwijkt naar de dichtstbijzijnde laagbouwwijk voor een rijtjeshuis met Gamma-schutting.

Zeker Amsterdam kan er wat van. Bij de vernieuwing van na-oorlogse wijken als Nieuw-West heerst een hardnekkige voorkeur voor strakke lijnen, lege openbare ruimtes en andere maquette-esthetiek. Zo werd de prijs voor het beste nieuwe ontwerp in de hoofdstad, de Gouden AAP, toegekend aan ‘de torens van Osdorp’, vier streng-modernistische woonblokken met entrees van getint glas die niet zouden misstaan bij een willekeurig kantoorgebouw. De vakjury loofde het slimme ruimtegebruik dankzij de inpandige fietsenstalling. Klinkt goed, tot je ziet dat de prijswinnende flats op een leeg plateau staan waarop met gemak ruimte is voor honderden fietsen.

Maar genoeg gemopperd. Want gelukkig begint het beeld te veranderen. Onder druk van de omstandigheden kijken overheden en ontwikkelaars steeds beter naar de toekomstwaarde van hun projecten. Onlangs werd het plan voor ‘Stadstuin Overtoom’ gepresenteerd, ook in Amsterdam Nieuw-West. Onder de naam Co-Green ontwikkelt een coalitie van vijf partijen een klimaatneutrale wijk van 470 woningen, tegen dezelfde kosten als een normale wijk. Het gezamenlijke doel is om de energielasten voor de bewoners te beheersen. Ook letterlijk belooft het groen te worden: de artist impressions tonen ruime balkons en een fraaie openbare binnentuin die doorloopt in zes verschillende bouwblokken. Gestapeld, hoogstedelijk en tegelijk groen en gevarieerd, het kan dus wel.

Martin de Jong is redacteur van ROmagazine


© ROM B.V.

ROmagazine - Mooi gestapeld. http://www.romagazine.nl
Template Joomla 1.7 by Wordpress themes free