Bodemloze (bouw)put

Afdrukken
donderdag 31 mei 2012
In deze tijd van bezuinigingen laat de bouwsector weer stevig van zich horen. ‘Vijfpartijenakkoord slecht voor de bouw’, ‘Woningmarkt verder in het slop’; de belangenbehartigers van de sector weten de media razendsnel te vinden. En de cijfers zijn meestal verontrustend. Zo becijfert het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) dat de bedrijfstak tussen 2014 en 2017 jaarlijks 2,5 miljard euro zou kunnen mislopen. Ook zouden er mogelijk 20.000 banen verdwijnen. Door de maatregelen van het kabinet zal er minder geld zijn om in de woningbouw te investeren.

Zeker, de bouw, is voor de economie een enorm belangrijke bedrijfstak. Helemaal als we de wegen- en waterbouw daar bij rekenen. Toch rijst de vraag of de belangen van ontwikkelaars, aannemers, bouwvakkers, architecten, ingenieurs en iedereen die bij deze sector betrokken is telkens moeten prevaleren boven andere belangen. En of we dus maar alles moeten doen om deze aan de praat te houden. De zelfbenoemde grote belangen van bouwend Nederland gaven bijvoorbeeld de doorslag in de discussie over de strenge normen voor luchtkwaliteit, die Brussel oplegde, en dus bij het compensatiemechanisme Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit. En nu zouden we deze sector dus moeten ontzien bij bezuinigingen en hervormingen.

Waarom verandert de bouw niet mee met het economische tij en de veranderende samenleving? In deze editie van ROm besteden we uitvoerig aandacht aan de verschuiving, die momenteel optreedt bij binnenstedelijke herontwikkeling en transformatie. Grootschalige plannen en projecten maken plaats voor geleidelijke en organische ontwikkeling. Er is veel te doen in de markt voor hergebruik, transformatie, restauratie; en verder zullen er de komende jaren vooral kleine projecten zijn. Small is beautiful.

De bouw zal zich moeten heroriënteren en reorganiseren. En laat ze dan, als het eventjes kan, eindelijk eens de faalkosten substantieel terugdringen. Die blijven maar stijgen en bedragen zo’n 11 procent van de totale omzet. Projecten worden nog steeds slecht voorbereid en men leert niet van fouten in het verleden. Dus kom op mannen, niet zeuren, aan de bak!

Marcel Bayer is hoofdredacteur van ROm en docent journalistiek


© ROM B.V.

ROmagazine - Bodemloze (bouw)put. http://www.romagazine.nl
Template Joomla 1.7 by Wordpress themes free