Afwegingsschema voor fietspadpaaltjes

Afdrukken
woensdag 23 mei 2012
Nederland staat in de hele wereld bekend om zijn ijverige planologen. Ze buigen zich over iedere vierkante meter grond en schrijven dikke rapporten over snelwegvarianten of de aanleg van een woonwijk. Niets ontgaat de geoefende blik van de ruimtelijke professional. Voor elk probleem is er een oplossing, hoe vreemd die ook mag lijken voor een buitenstaander. Maar die heeft er niet voor doorgeleerd.

Begin juni wordt op een conferentie in Gouda weer zo’n mooi staaltje planologische nijverheid gepresenteerd: een afwegingsschema voor fietspadpaaltjes. De gemeenten Amersfoort en Goes hebben met ondersteuning van twee adviesbureaus onderzocht welke paaltjes op het fietspad als storend worden ervaren. De zuiltjes worden neergezet om auto’s van het fietspad te houden, maar vooral oudere fietsers willen ze nog wel eens over het hoofd zien. Bot- en beenbreuken zijn het gevolg.

In Amersfoort werd een speciale website ontworpen waarop fietsers konden stemmen op het meest onveilige fietspadpaaltje. Goes hield het bij de gebruikelijke kanalen en plaatste een oproep in de huis-aan-huiskrant en het gemeenteblad. De twee onderzoeken hebben nu geleid tot een afwegingsschema dat gemeente-ambtenaren helpt om een besluit te nemen over het plaatsen, weghalen of aanpassen van sommige paaltjes.

Vier uur lang gaan de hoogopgeleide professionals er in Gouda over confereren. Ik was er graag bij geweest om hun serieuze gezichten te zien als de verschillende beleidsopties een voor een worden besproken. Maar ik ben verhinderd. Ik vrees alleen dat ik mijn buitenlandse vrienden niet kan uitleggen waarom deze goedbetaalde mensen hier zoveel energie insteken. Is het geestelijke armoede of juist rijkdom dat we ons druk maken over hinderlijke fietspadpaaltjes? Of kunnen we als ruimtelijke professionals onze regeldrift simpelweg niet de baas?

Jaco Boer is redacteur van ROmagazine
www.jacoboer.nl


© ROM B.V.

ROmagazine - Afwegingsschema voor fietspadpaaltjes. http://www.romagazine.nl
Template Joomla 1.7 by Wordpress themes free